środa, 2 maja 2012

Szparagi z prosciutto

Obiad idealny, lekki, sycący i pełen ciekawych smaków. Zachwycił mnie i mojego mężczyznę, który jak zwykle wygłosił swoje uwielbienie nad moim blogiem i tym, że może próbować takie dobre rzeczy. Nie powiem bardzo mi to pochwala. Dzisiaj również jadę po małą Alice (chyba, dokładnie imiona nie wybraliśmy). Jestem strasznie podekscytowana i zastanawiam się jak Leon zareaguje. Postaram się porobić im zdjęcia z pierwszego spotkania, kruszynki i wielkoluda.

Wybrałam się na grill z zamiarem zrobienia zdjęć potraw i dzieciom. Niestety tak się zachwyciłam gromadką dzieci, że potrawy wymknęły mi z pamięci. Trzeba będzie zrobić jeszcze jedno grilla!


Uwagi: Jajka najlepiej zrobić na miękko, wtedy kusząco rozleją się na szparagach. Oliwy można użyć smakowej np z bazylią. Nadaję piękny aromat.


Składniki:
  • 6 kawałków Prosciutto
  • 2 jajka
  • pęczek szparagów
  • 1/3 szklanki pistacji
  • kawałeczek sera najlepiej parmezanu
  • oliwa z oliwek






Przygotowanie:



  •  Szparagi umyć, obrać przy kocówkach i gotować na parze przez 20 min. Jajka ugotować na miękko (mi wyszły niechcący na twardo).
  • Szparagi zawinąć w plastry szynki i posypać startym parmezanem. Posiekać pistacje i dodać do potrawy. 
  • Jajka obrać i delikatnie przeciąć na pół na szparagach. 
  • Wszystko polać oliwą i doprawić do smaku.



3 komentarze:

  1. bardzo fajny sposób podania, a szparagów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) A co do maluniej kocinki, to koniecznie porób zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam i będę uwielbiać takie wydanie szparagów:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)