środa, 28 listopada 2012

Przepis na Romantyczną Kolację Cz.III

Nie od dziś wiadomo, że mężczyźni uwielbiają mięso. Zdarzają się i takie wyjątki, które obiadu bez mięsiwa nie zjedzą. Dla nich właśnie stworzyłam dzisiejszą propozycję. Bo cóż jest lepszego od solidnych żeberek w sosie BBQ i miodzie?

Dodatkowo proponuję chwilę wypoczynku. Czyli ciepły i romantyczny deser, jakim jest gorąca czekolada. Możemy po kolacji, usiąść we dwoje pod kocem i zrelaksować się, popijając czekoladę z chilli, która jest jednym z najstarszych afrodyzjaków. Znane jest również jej działanie rozgrzewające i bakteriobójcze.

Moją wizją tej kolacji jest: biały obrus, białe świece (najlepiej trzy długie), czerwone róże. Biały koc na kanapie i czerwone wino do kolacji.

Przygotowania:
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej w marynacie, smak będzie bardziej pełniejszy a mięso mniej żujące. Przygotowanie wizualne kolacji radziłabym zacząć przed gotowaniem, jeżeli żeberka będą musiały piec się 20 minut dłużej, spokojnie będzie można napić się wina w pięknej scenerii.

Ciekawym pomysłem jest też postawienie 3 długich świec i trzech mniejszych "baryłek" zapachowych. Sceneria jest wtedy bardziej kompletna, a więcej świec tworzy prawdziwie romantyczny klimat. 

Żeberka w sosie BBQ i miodzie:

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka marynaty BBQ
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • ser kozi
  • liście szałwii, oregano i tymianku

Przygotowanie:
  • Dzień wcześniej mięso zamarynować w sosie BQQ wraz z oliwą i miodem. 
  • Na następny dzień, nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
  • W małej miseczce zmieszać paprykę, BBQ, miód, oliwę, sól i pieprz. A następnie pędzelkiem wysmarować marynatą żeberka. Piec przez godzinę, co 15 minut, obracając i smarując marynatą.
  • Podawać z serem kozim, ziołami i winem.  





Czekolada na gorąco z chilli:

 Składniki, 2 małe porcje:

  • 50 g czekolady gorzkiej do wypieków
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • odrobina chilli
  • odrobina cynamonu

Przygotowanie:
  • Do garnuszka wlać mleko i śmietankę, podgrzewać przez parę minut. W międzyczasie czekoladę drobno pokroić i również dodać do śmietanki, nie zagotowywać. Cały czas mieszając dodać trochę cukru, cynamonu i chilli. Zagotować i podawać jeszcze ciepłe.  

7 komentarzy:

  1. Mój zachwyt nie zna granic!! Cudowne danie mięsne, prezentacja i absolutnie przepyszna czekolada w przepięknej filizance. Chylę czoła! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ;) kolacja full wypas. Druga połówka byłaby zachwycona i oczarowana ;)

    PS. Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W czym należy piec żeberka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)