środa, 10 października 2012

Pancakes z syropem klonowym

Amerykańskie pancakes z syropem klonowym, uchodzą już za tradycyjne danie. Zgadzacie się z tym? Na pewno pomogła w tym kinematografia, gdzie naleśniki, mocno polane syropem, występują w prawie każdym familijnym filmie.

Przyznać się! Kto jako dziecko nie chciał ich spróbować?

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Wbić jajka do wysokiej miski i roztrzepać, do środka przesiać mąkę. Dodać mleko i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie rózgą i dosypać cukier puder i sól. Odstawić na 10 minut i smażyć bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam te placki :) U Ciebie prezentują się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, jakie apetyczne te placki!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaaa... aż się zaśliniłam! rozpływają się w moich oczach.. hipnotyzujące placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. oj chciało się, chciało. miały w sobie jakaś filmową moc :) więc teraz, już po dorosłemu, trzeba sobie takie zaserwować. na dobry dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no Twoje placki wyglądają idealnie jak z filmu ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)