niedziela, 2 grudnia 2012

Rosołek z pierożkami tortellini

W końcu zakupiłam magazyn "Smak" i z rozkoszą, przy herbatce, przeglądam artykuły. Z chęcią przygotuję dla was recenzję magazynu. Bardzo się cieszę, że wychodzi coraz więcej ekskluzywnych magazynów z wartościową treścią! Oby tak dalej!
Moja kotka przeszła ostatnio swoją pierwszą w życiu ruję. Ciężko to przeżyliśmy, nagle zainteresowało ją wychodzenie na dwór oraz miauczenie pod drzwiami. Zrobiła się też troszeczkę zaczepna i agresywna. No i najgorsze, woli spać pod łóżkiem niż ze mną. Nie wiem czy będziemy ją sterylizować, nie chcę jej tego zrobić. Ale również widzę, że bardzo się męczy. Zobaczymy jak to będzie, teraz zapraszam na rosół. 

Składniki:
  • Wołoszczyzna
  •  3 skrzydełka z kurczaka
  • świeże gałązki lubczyku i rozmarynu
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • 15 pierożków tortellini
  • 15 ml mleczka kokosowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:
  • Wodę zagotować, dodać mięso i całość zszumować.Wołoszczyznę, umyć i pokroić w paski, doprawić. Dodać zioła (ziele angielskie, liść laurowy lubczyk i rozmaryn). Gotować godzinę, na małym ogniu. 
  • Po godzinie, wyjąć z rosołu mięso. Wlać mleczko kokosowe, sok z cytryny i sos sojowy. Zagotować znów całość i dodać pierożki. Kiedy wypłyną na powierzchnię, można całość nalewać do talerzy.

5 komentarzy:

  1. ale pyszniutko wygląda :) idealne na chłodny wieczór.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ nabrałam ochoty na Twoją zupę!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosołek z tortellini? Nowy wymiar tradycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. powiem, że dziś taki rosołek dziś był by dla mnie zbawieniem! po wczorajszych imieninach u mojego teścia potrzebuję czegoś co przywróci mnie dożycia :) dodatek mleka kokosowego brzmi intrygująco. Magazynem smak też byłam zachwycona, ale tylko do czasu gdy trafił w moje ręce magazyn KUKBUK :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)