piątek, 6 kwietnia 2012

Babka


Składniki:
120 g masła, miękkiego
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
skórka starta z 1/2 cytryny
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny


cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na białą i puszystą masę.





Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.






Przełożyć do formy i piec przez 50 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Uwagi: Ja używałam 4 małych form i jedną większą, ciasta akurat wystarczyło. Do tego na spody mniejszych dałam patyczkiem trochę barwnika różowego oraz przykryłam folią aluminiową na czas pieczenia. Niestety to dopiero za drugim razem za pierwszym babki mi się trochę rozpadały za drugim wyszły idealne aczkolwiek musiałam użyć zdjęć z pierwszego pieczenia.


* przepis ze strony kwestia smaku.

2 komentarze:

Dziękuję, za to że tu jesteś :)