czwartek, 12 kwietnia 2012

Krem brokułowy z serem

Po bardzo ciężkich dla mojego żołądka świętach postanowiłam gotować trochę lżej i dać mu odpocząć. Tak właśnie powstał mój krem, stworzony raczej z niechęci pójścia do sklepu przez dzisiejszą pogodę.


Składniki:
  • 1 brokuł 
  • 40 g sera Gorgonzola
  • 40 g sera koziego długo dojrzewającego 
  • pół cebuli
  • przyprawy do smaku
  • kostka rosołowa

Dodatki: drobne grzanki np czosnkowe. 



Przygotowanie:


  • Brokuła dokładnie umyć, odciąć różyczki i włożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować. Następnie jak woda zacznie bulgotać, odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Wodę teraz posolić i dodać kostkę rosołową. Nie rozgniatać i nie gotować za długo.
  • Do miksera włożyć sery i cebulę oraz pozostawić w naczyniu.
  • Następnie przelać brokuły do reszty i zmiksować przez 20s na wysokich obrotach. Można również użyć blendera. Podawać z serem kozim pokrojonym w kostkę.


5 komentarzy:

  1. Piękne i zachęcające zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. to prawda, zdjęcia super. za takimi serami nie przepadam, ale pomysł bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zajrzałam z ciekawości, ale pomysł ciekawy , a na dodatek
    proste i szybkie wykonanie. Spróbuję w tym tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  4. a co to za składnik "pozostawić"?
    I czemu gotujesz dwa razy? Wylewając wodę z pierwszego gotowania pozbywasz się większości smaku...

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak ale brokuły nie tracą koloru i wciąż pozostają ugotowane al dente. Kiedy pierwszy raz je zagotujesz to jest kwestia chwili, więc one nawet nie zdążą dobrze się ugotować. A kolor też jest ważny więc lepiej zalać wodę jeszcze raz i nie stracić walorów. (aczkolwiek dla mnie ta zupa była w smaku idealna, więc to zależy od gustu)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)