Składniki:
- 1 brokuł
- 40 g sera Gorgonzola
- 40 g sera koziego długo dojrzewającego
- pół cebuli
- przyprawy do smaku
- kostka rosołowa
Dodatki: drobne grzanki np czosnkowe.
Przygotowanie:
- Brokuła dokładnie umyć, odciąć różyczki i włożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować. Następnie jak woda zacznie bulgotać, odcedzić, ponownie wlać świeżą wodę i zagotować. Wodę teraz posolić i dodać kostkę rosołową. Nie rozgniatać i nie gotować za długo.
- Do miksera włożyć sery i cebulę oraz pozostawić w naczyniu.
- Następnie przelać brokuły do reszty i zmiksować przez 20s na wysokich obrotach. Można również użyć blendera. Podawać z serem kozim pokrojonym w kostkę.
Piękne i zachęcające zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńto prawda, zdjęcia super. za takimi serami nie przepadam, ale pomysł bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńzajrzałam z ciekawości, ale pomysł ciekawy , a na dodatek
OdpowiedzUsuńproste i szybkie wykonanie. Spróbuję w tym tygodniu
a co to za składnik "pozostawić"?
OdpowiedzUsuńI czemu gotujesz dwa razy? Wylewając wodę z pierwszego gotowania pozbywasz się większości smaku...
Tak ale brokuły nie tracą koloru i wciąż pozostają ugotowane al dente. Kiedy pierwszy raz je zagotujesz to jest kwestia chwili, więc one nawet nie zdążą dobrze się ugotować. A kolor też jest ważny więc lepiej zalać wodę jeszcze raz i nie stracić walorów. (aczkolwiek dla mnie ta zupa była w smaku idealna, więc to zależy od gustu)
OdpowiedzUsuń