Dzisiaj udało mi się dostać całe krewetki. Niestety miałam mało czasu na przygotowanie i była pełna improwizacja. Tak więc sos jest wymyślony przeze ze mnie.
Uwaga: Krewetki warto obrać przed grillowanie, później to sprawia pewne problemy. Sos można w pełni modyfikować. Krewetki powinno się trzymać godzinę w marynacie, ja nie miałam na to czasu więc maczałam tuż przed podaniem.
Składniki, 2 osoby:
Marynata:
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- przyprawy do ryb
- łyżeczka czosnku
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka oleju sezamowego
Sos:
- chili pokrojone
- czosnek pokrojony
- łyżeczka ketchupu
- odrobina octu ryżowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- sól
- łyżeczka cukru
- odrobina śmietanki 18%
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na marynatę, wymieszać z miseczce. Zamarynować krewetki w niej przez godzinę lub zamoczyć przed podaniem.
- Pokroić warzywa i ponadziewać na patyczki wraz z krewetkami. Grillować grillu lub patelni grillowej przez około 4 minuty z każdej strony.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i maczać w niej szaszłyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za to że tu jesteś :)