Uwagi: Ja piekłam kruszonkę w małym naczyniu porcelanowym, więc nie wysmarowywałam jego masłem. Ale inne naczynia warto by było. Jeżeli robi się dużo deseru warto najpierw piec na 150 stopniach przez 45 minut a potem na 190 do zarumienia.
Składniki:
- pół jabłka
- pół gruszki
- 200 ml śmietanki
- 90g masła
- 125g mąki
- 80g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180 stopni. W naczyniu (23cm) pookładać pokroje kawałki gruszki i jabłka.
- Do miski wsypać mąkę, cukier i masło. Wyrabiać ręką, masło powinno pod wpływem ciepła ładnie się łączyć.
- Zasypać jabłka kruszonką i piec przez 45 minut do zarumienia.
- Śmietankę ubić z łyżką cukru pudru. Nakładać na kawałki ciasta i cieszyć się smakiem.
mmmmm... aaale pyszności!!
OdpowiedzUsuńTrafiłam na Twojego bloga po raz pierwszy i jestem pod wrażeniem, zarówno przepisów jak i walki z chorobą :)
OdpowiedzUsuńJa walczę z jej siostrą bliźniaczką i jetsem w stanie zrozumieć przez co przechodzisz :)
Pozdrawiam :)
Trafiłam na Twojego bloga po raz pierwszy i jestem pod wrażeniem, zarówno przepisów jak i walki z chorobą :)
OdpowiedzUsuńJa walczę z jej siostrą bliźniaczką i jetsem w stanie zrozumieć przez co przechodzisz :)
Pozdrawiam :)
uwielbiam crumble :)
OdpowiedzUsuń