sobota, 7 kwietnia 2012

Roladki z serkiem w szynce parmeńskiej

Roladki z serkiem kozim oraz serkiem philadelphia. Podawane z sałatką z rukoli zakropioną oliwą z oliwek. W wersji rozszerzonej z pomidorkami koktajlowymi, jajkiem i chlebkiem. Idealne śniadanie na dobry początek dnia.

Składniki, 2 porcje:
  • Opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1/2 szklanki serka philadelphia 
  • 1/3 szklanki bazylii lub kiełków
  • 1/4 szklanki serka koziego
  • Łyżkę oliwy z oliwek
  • Miseczkę rukoli
  • Ewentualnie przyprawy do smaku
Przygotowanie: 



  • Kiełki i rukolę dokładnie umyć. Serek kozi wymieszać delikatnie szpatułką z serkiem philadelphia. Nie trzeba ich przyprawiać, są już wystarczające słone. Dodać kiełki i jeszcze raz wymieszać szpatułką.
  • Na talerzu położyć pojedynczy plaster szynki i przy końcu, najlepiej z lewej strony, nałożyć łyżeczkę serków. Powoli zawijać w prawą stronę, roladkę można postawić już pionowo. Postąpić tak ze wszystkimi plastrami.
  • Na talerz z roladkami nałożyć rukolę i polać ją oliwą z oliwek. Szybkie, smaczne śniadanie gotowe.
  • W wersji rozszerzonej można jeszcze dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, jajko i kromkę chleba. Można je przyprawić do smaku.

Uwagi: Warto zainwestować w dobrą jakościowo szynkę parmeńską, ponieważ jej smak jest wtedy niebiański. Dobry wybór jest w almie. Identycznie sprawa się ma z serkiem kozim. 





    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję, za to że tu jesteś :)