Składniki, 2 porcje:
- Opakowanie szynki parmeńskiej
- 1/2 szklanki serka philadelphia
- 1/3 szklanki bazylii lub kiełków
- 1/4 szklanki serka koziego
- Łyżkę oliwy z oliwek
- Miseczkę rukoli
- Ewentualnie przyprawy do smaku
- Kiełki i rukolę dokładnie umyć. Serek kozi wymieszać delikatnie szpatułką z serkiem philadelphia. Nie trzeba ich przyprawiać, są już wystarczające słone. Dodać kiełki i jeszcze raz wymieszać szpatułką.
- Na talerzu położyć pojedynczy plaster szynki i przy końcu, najlepiej z lewej strony, nałożyć łyżeczkę serków. Powoli zawijać w prawą stronę, roladkę można postawić już pionowo. Postąpić tak ze wszystkimi plastrami.
- Na talerz z roladkami nałożyć rukolę i polać ją oliwą z oliwek. Szybkie, smaczne śniadanie gotowe.
- W wersji rozszerzonej można jeszcze dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, jajko i kromkę chleba. Można je przyprawić do smaku.
Uwagi: Warto zainwestować w dobrą jakościowo szynkę parmeńską, ponieważ jej smak jest wtedy niebiański. Dobry wybór jest w almie. Identycznie sprawa się ma z serkiem kozim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za to że tu jesteś :)