niedziela, 29 kwietnia 2012

Zupa pieczarkowa

Naprawdę smaczna zupa pieczarkowa, idealna na teraźniejsze upały i bardzo pożywna. Idealnie smakuje ze świeżą bułką. Moja zupa ma odcień żółtawy, ponieważ dodałam do niej cebulę.


Składniki:
  • 7 pieczarek
  • mała cebula
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 1/3 szklaki sera (np. koziego)
  • 40g masła
  • dodatkowo 2 bułki





Przygotowanie:



  • Tradycyjne: Drobno pokroić pieczarki i cebulę. Zagotować w garnku wodę wraz z kostkami rosołowymi i pokrojonymi dodatkami. Po 10 minutach dodać kawałki sera i masła. Gotować jeszcze 5 minut i dodać śmietankę. Podawać z bułkami.
  • Thermomix: Wszystkie składniki wrzucić do miksera na wirujące noże (prócz śmietanki). Dolać wody do 1l i gotować przez 13minut, pod koniec gotowania dodać śmietankę. Podawać z bułkami.



2 komentarze:

  1. Wyglada oblednie, mysle, ze i w chlodniejsze wieczory by sie sprawdzila i milo rozgrzala przemarzniete cialo i dusze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi na jutro Mama zrobiła pieczarkową ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)