niedziela, 6 maja 2012

Domowy chleb z żurawiną

Jest to przepis na najlepszy chleb jaki kiedykolwiek jadłam! Posmak żurawiny naprawdę świetnie się komponuje nawet z wytrawnymi dodatkami. Bardzo zadziwił mnie pomysł mojej mamy na dodanie jej ale wyszło bajecznie.




Składniki:
  • 400g mąki 
  • 30g drożdży
  • 1.5 szklanki : orzechów laskowych, dyni, sezamu, słonecznika i żurawiny z płatkami.
  • 250ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka ziół prowansalskich






Przygotowanie:




  • Wszystkie składniki wyrabiać z mikserze przez 3 minuty do połączenia składników. 
  • Przełożyć ciasto do miski i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40min. 
  • Piec w piekarniku przez 25/30 minut na 210 stopniach.






1 komentarz:

Dziękuję, za to że tu jesteś :)