czwartek, 31 maja 2012

Indyk w sezamie z zielonym dipem

Dzisiaj nie wegetariańsko niestety, ale za to odświeżająco. Wymyślałam pyszny dip z awokado i ogórka z filetem z indyka w orzechach. Świetne połączenie!

Składniki:
  • 75 g migdałów
  • 75 g sezamu
  • pierś indycza 
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wina
  • 1 białko
  • łyżka mąki
  • przyprawy
 Dip:
  • 1 awokado
  • pół ogórka
  • łyżka sosu sojowego
  • pół limonki
  • szczypta cukru
  • odrobina pesto
  • sól

Przygotowanie:
  • Mięso umyć i pokroić na cienkie kawałeczki, zalać winem i odstawić na 20 minut. Do talerzyka wsypać orzechy a do miseczki białko wraz z łyżka mąki najlepiej wymieszanej w odrobinie wody. Obtoczyć i odstawić do lodówki na 30 min.
  • Jadalną część awokado wrzucić do miksera, dodać obranego ogórka, sok z limonki, cukier, sól i dodać odrobinę pesto. Miksować na wysokich obrotach.
  • Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia.
  • Podawać z dipem na talerzyku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za to że tu jesteś :)