Uwaga: Osobiście uważam, że ten przepis jest bardzo niedokładny, postaram się niedługo zrobić lepszą wersję na moim sprawdzonym biszkopcie.
Składniki:
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
Krem:
- 6 żółtek
- szklanka cukru pudru
- 2 kostki masła
- duże opakowanie śmietanki 30%
Uwaga: Moje masło to efekt zważenia się śmietanki 36%, dodałam do tego serek phildelphia i maskarpone. Następnie odcedziłam wodę i uformowałam masła, które posłużyły za krem.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie białka i ekstrakt.
- Wszystkie składniki suche przesiać i dodać do ciasta, wciąż miksując. Na koniec dolać mleko.
- Ciasto zważyć i podzielić przez 6 i przelać do miseczki wartość jednej oraz dodać barwnik. Wylać na tortownicę posmarowaną masłem i piec przez 20min w foremce o średnicy 21cm. Postępować tak z każdym po kolei.
- Wszystkie składniki do kremu wrzucić do miksera i ucierać przez 5 minut. Śmietankę delikatnie ubić.
- Ciasto przekładać kremem i na koniec udekorować bitą śmietaną. Trzymać przez minimum 3 godziny w lodówce.
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńZamierzam go popełnić na urodziny córki. Jakie barwniki używałaś? Taki zwyczajny w płynie ze sklepu? A np sok z buraków się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńStrasznie mi się podobają takie "rainbow" wypieki i chciałabym zrobić ale nie mogę się przemóc przez świadomość jak bardzo to jest chemia, zwłaszcza jak coraz więcej czytam że te barwniki powodują to tamto i siamnto.
OdpowiedzUsuńA naturalne nie mają niestety tak intensywnej barwy więc zabawa nie jest już taka ciekawa.
barwniki faktycznie wyszły ślicznie
OdpowiedzUsuńjesli zjadacie czasem galaretkę to godzicie się na chemię
warto rozsądnie unikać
co do ubijania śmietany czy piany z białek
niskie obroty i skończyć w dobrym momencie