środa, 9 maja 2012

Masło Orzechowe

Po dosyć trudnych dniach i małym nawrocie, pozbierałam się w końcu i mogę wrzucić coś co bardzo mi w tym pomogło. Aksamitne masło orzechowe, domowej roboty rozpływa się w ustach i smakuje dużo lepiej niż kupne. A jest tak proste do zrobienia!


Uwaga: Soli można dodać mniej lub więcej, ja nauczyłam się ostatnio dla zdrowia ograniczać sól.







Składniki:
  • szklanka orzechów ziemnych nie solonych
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru











Przygotowanie:





  • Orzechy ziemne wrzucić na wirujące noże, dodać resztę składników i miksować przez 40s. Przełożyć do słoiczka i delektować się smakiem.








***

Luna strasznie szybko rośnie, z dnia na dzień jest coraz większa i gania po większości pokojów. Jest bardzo radosna i ma już swoje ulubione miejsce w domu! Na mojej skrzyni pościelowej pod łóżkiem, ze śmiechem obserwujemy ja jak tam wchodzi.
Leon stał się bardzo poważny od czasu zamieszkania małej. Myje jej łapki i uszka oraz przytula kiedy się boi. Ostatnio coraz częściej śpią razem co naprawdę pięknie wygląda. Wcześniej Leon trochę się nudził, potrafił ciągle prosić o wyjście na balkon. Teraz ma nowe zainteresowanie i jest szczęśliwy.







5 komentarzy:

  1. a po co masło? Ja robię bez niego i wychodzi tak samo delikatne (i o wiele mniej kaloryczne)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię bez masła. Czasami dodaje odrobinę oleju. Śliczne zdjęcia zrobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój facet wyznaje zasadę "masła nigdy za wiele" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale masło się potem rozwarstwia i nie wygląda apetycznie ;) - bez masła jest jednolita masa nawet po dłuższym posiedzeniu w lodówce.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)