Uwaga: Warto panna cotte wyciągnąć 15 minut przed planowanym wyciągnięciem, zanurzyć na 30s w gorącej wodzie i następnie odwrócić na talerzyk. Sama wypadnie i ponownie schować.
Składniki:
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 1 szklanka śmietanki 30% i 3 łyżki do namoczenia żelatyny
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżek cukru
- 1/2 laski wanilii
- 4 łyżki wody różanej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 10 papilotek najlepiej silikonowych
Przygotowanie:
- Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, lecz najlepiej odjąć pół szklanki wody aby szybciej zgęstniała oraz Ja jeszcze dodałam 2 łyżki wody różanej. Ostudzić i wlać delikatnie do foremek, które należy włożyć do lodówki.
- Żelatynę wsypać do małej szklanki i dodać 3 łyżki śmietanki.Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie do rondelka wlać połowę, z przygotowanej szklanki śmietanki oraz cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać przekrojoną na pół laskę wanilii i 2 łyżki wody różanej. Doprowadzić prawie do wrzenia, odstawić i dodać żelatynę. Drugą połowę śmietanki ubić.
- Do jeszcze ciepłej śmietanki dodać jogurt naturalny i wymieszać. Następnie połączyć delikatnie z ubitą śmietanką.
- Krem wyłożyć na trochę już stężałą galaretkę i trzymać w lodówce przez 3 godziny.
róża jest moim ulubionych dodatkiem aromatycznym - i zaskakująco rzadko dodawanym
OdpowiedzUsuńPiękna, szkoda że nigdzie nie mogę dostać tej wody
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia są przepiękne: to połączenie czerwieni z amarantem:) spróbuje zrobić wodę różaną, choć u nas na bazarku można kupić u Turka!
OdpowiedzUsuńAle świetny blog
OdpowiedzUsuńApetytu mi narobiłaś
zapraszam do mniee
http://fashion-andstuff.blogspot.com/
Wygląda po prostu przecudnie! :)
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia działają na moją wyobraźnię smakową :)
OdpowiedzUsuń