wtorek, 29 maja 2012

Panna Cotta Różana

Tak jak już obiecywałam postanowiłam dzisiaj przygotować panna cotte z dodatkiem wody różanej. Smak wyszedł zaskakujący i na pewno bardzo ciekawy i wart wypróbowania. Już dzisiaj zerwałam róże na moją własną wodę mam nadzieję, że wyjdzie równie aromatyczna.


Uwaga: Warto panna cotte wyciągnąć 15 minut przed planowanym wyciągnięciem, zanurzyć na 30s w gorącej wodzie i następnie odwrócić na talerzyk. Sama wypadnie i ponownie schować.

Składniki:
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1 szklanka śmietanki 30% i 3 łyżki do namoczenia żelatyny
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii 
  • 4 łyżki wody różanej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 10 papilotek najlepiej silikonowych

Przygotowanie:
  • Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, lecz najlepiej odjąć pół szklanki wody aby szybciej zgęstniała oraz Ja jeszcze dodałam 2 łyżki wody różanej. Ostudzić i wlać delikatnie do foremek, które należy włożyć do lodówki.
  • Żelatynę wsypać do małej szklanki i dodać 3 łyżki śmietanki.Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie do rondelka wlać połowę, z przygotowanej szklanki śmietanki oraz cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać przekrojoną na pół laskę wanilii i 2 łyżki wody różanej. Doprowadzić prawie do wrzenia, odstawić i dodać żelatynę. Drugą połowę śmietanki ubić.
  • Do jeszcze ciepłej śmietanki dodać jogurt naturalny i wymieszać. Następnie połączyć delikatnie z ubitą śmietanką.
  • Krem wyłożyć na trochę już stężałą galaretkę i trzymać w lodówce przez 3 godziny.







6 komentarzy:

  1. róża jest moim ulubionych dodatkiem aromatycznym - i zaskakująco rzadko dodawanym

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, szkoda że nigdzie nie mogę dostać tej wody

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje zdjęcia są przepiękne: to połączenie czerwieni z amarantem:) spróbuje zrobić wodę różaną, choć u nas na bazarku można kupić u Turka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetny blog
    Apetytu mi narobiłaś
    zapraszam do mniee
    http://fashion-andstuff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu przecudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te zdjęcia działają na moją wyobraźnię smakową :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)