Składniki:
- 30g suszonych grzybów
- 300g ugotowanej soczewicy
- 400g kapusty kiszonej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki piwa
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki mąki pszennej z wodą
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 suszonych śliwek
- 2/3 łyżki sosu sojowego
- szczypta kminku
- szczypta ziół prowansalskich
Przygotowane:
- Grzyby opłukać i włożyć do rondelka, moczyć przez godzinę (ewentualnie noc) i gotować przez 45min na małym ogniu.
- Soczewice wsypać do wrzącej wody i na małym ogniu gotować przez 14 minut.
- Kapustę zalać wodą i gotować na umiarkowanym ogniu przez pól godziny.
- Na patelnię wlać dwie łyżki oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posolić i zeszklić przez 7 minut. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, piwo i cukier. Odparować i dodać mąkę z wodą, podsmażyć.
- Dodać do patelni kapustę, soczewicę i grzyby wraz z wywarem. Dodać przyprawy, posolić, polać oliwą i gotować przez 20 min.
- Polać sosem sojowym i dodać pokrojone śliwki. Bigos najlepszy jest na drugi dzień po podgrzaniu.
Szczerze? Nienawidzę bigosu. Ale takiego zwykłego. Ten z grzybkami wygląda na smaczny :)
OdpowiedzUsuń