Zapraszam!
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
farsz:
- 400 g szpinaku
- 200 g sera ricotta
- 2 małe ząbki czosnku
- parmezan
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu i soli
dodatki:
- oliwa
- zioła (tymianek, szałwia)
- sól
Przygotowanie:
- Ugotować szpinak w małej ilości wody. Odcedzić, ostudzić i posiekać, dodać do niego rozdrobniony ser ricotta. Wymieszać, dodać jajka, parmezan i czosnek. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w niej dołek.
- Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gorącą wodę i mieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką
- Szklanką wycinać równe koła , następnie na jedno nakładać łyżeczkę farszu i drugim kołem skleić.
- Po ugotowaniu podawać polane oliwą lub masłem z ziołami i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za to że tu jesteś :)