środa, 4 lipca 2012

Bułeczki Drożdżowe z jagodami

Tydzień temu przyszła do mnie paczka z prezentem od firmy Materne. Otóż zmieniają opakowania i to na bardzo nowoczesne i ładne. W związku z tym wysyłają mi do spróbowania dżemy z wersji niskosłodzonej. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowały. Są idealne do herbaty i do bułeczek.

Składniki:
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 1/2 miarki mleka
  • 40 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
  •  Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka, masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut.
    Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy małe placki i łyżeczką nakładamy jagody lub dżem i starannie zalepiamy. Pozostawiamy ok 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki możemy z wierzchu posmarować białkiem, które nam zostało.Bułeczki  pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 15 – 20 minut.
  •  Świetnie smakuje posmarowana dżemem dodatkowo. 
     








2 komentarze:

  1. oj uwielbiam te dzemy ... twoje buleczki sa urocze :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I am not sure where you are getting your information, but great topic.
    I must spend a while studying much more or understanding more.
    Thanks for wonderful information I was on the lookout for
    this information for my mission.
    Look into my homepage ; fantasy scifi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)