Składniki:
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 1/2 miarki mleka
- 40 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Do naczynia włożyć jajko całe, 2 żółtka, masło, mleko, cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszać – nastawić Thermomix 1,5 minuty/tem. 50 stopni/obr. 5.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto za pomocą Thermomix – czas 3 min/obr. Interwał.Następnie zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy małe placki i łyżeczką nakładamy jagody lub dżem i starannie zalepiamy. Pozostawiamy ok 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki możemy z wierzchu posmarować białkiem, które nam zostało.Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni – 15 – 20 minut.
- Świetnie smakuje posmarowana dżemem dodatkowo.
oj uwielbiam te dzemy ... twoje buleczki sa urocze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
I am not sure where you are getting your information, but great topic.
OdpowiedzUsuńI must spend a while studying much more or understanding more.
Thanks for wonderful information I was on the lookout for
this information for my mission.
Look into my homepage ; fantasy scifi