Składniki, 3 osoby:
- niecały 1 l wody
- 2 skrzydełka i kawałek torsu z kurczaka
- włoszczyzna (por, marchew, pietruszka, seler)
- ziele angielskie, sól, liść laurowy
- kostka rosołowa (można a nawet powinno się zastąpić ziołami i dodatkowymi warzywami)
Przygotowanie:
- Osoloną wodę wraz z kawałkami kurczaka zagotować. Po 15 minutach ściągnąć powstałą pianę, pary razy najlepiej.
- Następnie dodać pokrojoną, umytą i obraną włoszczyznę. Posolić i dodać ziele angielskie i liść laurowy, po 15 minutach wrzucić kostkę rosołową i gotować 1.5/2 godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną garstkę natki pietruszki.
Mniamniuśne;D
OdpowiedzUsuńkostka rosołowa to czysta chemia. Jeśli chcesz zrobić naprawdę idealny rosół, to wystarczy użyć minimum 2 rodzaje mięs (najlepiej 3 lub więcej), dodać cebulę opaloną nad ogniem oraz dodać więcej przypraw: lubczyk, mięta, majeranek, jałowiec itp. Kostka rosołowa jest wtedy całkowicie zbędna :)
OdpowiedzUsuńOczywiście masz rację, niestety przeprowadziłam się 4 dni temu i nie jest łatwo zrobić w te pare dni cały zapas, tym bardziej przy małym budżecie.
UsuńNo fakt, kostka rosołowa to obciach, dla kogoś, kto ceni sztukę kulinarną i .......piękne zdjęcia, które narobiły mi apetytu na rosołek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
raz na jakiś czas i kostka rosołowa przejdzie. Najważniejsze że jesteś w dobrej formie i dobrym nastroju! To jest ważne. A rosół bombowy. Buziaki!:)
OdpowiedzUsuń(Tylko czemu napisałaś, że zrobiłaś go 'z głowy' skoro ja widzę skrzydełka???:):):) Mar
AAAA dobre!! ale musimy dać dziewczynie trochę spokoju :)) a my żarty sobie robimy ;D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda