Składniki:
- Filet z łososia 200 g,
- Truskawki 250 g,
- Garść świeżej mięty,
- Szczypta zielonego pieprzu,
- Oliwa z oliwek,
- Ocet balsamiczny 1 łyżka,
- Limonka 1 szt,
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Oczyszczony filet z łososia posiekać drobno i przyprawić solą, podduszonymi ziarnami pieprzu, sokiem limonki, odrobiną oliwy. Wymieszać i formować roladki.
- Truskawki drobno posiekać, doprawić octem balsamicznym i posiekaną mięty. Wymieszać.
- Na środku roladek, łyżeczką zrobić drobne wgłębienie i nakładać truskawki na wierzch tatara.
aż ślinka cieknie na sam widok... :)
OdpowiedzUsuńTa przekąska spośród warsztatowych propozycji przypadła mi najmniej do gustu - raczej nie pokusiłabym się o odtworzenie jej w domu, zdecydowanie bardziej wolę zjeść oddzielnie łososia a oddzielnie truskawki, ale w celach poznawczych można było spróbować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńniestety mi nie smakował :(
OdpowiedzUsuńale zdjęcie tam mega zachęca, że jakbym nie wiedział jak smakuje to na pewno bym się skusił :)
To chyba zależy od przyprawienia. Zawsze można dodać odrobinę sosu sojowego do tataru :)
OdpowiedzUsuńo kurcze ale polaczenie.
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSam tatar z łososia jest bardzo smaczny i ja również chętnie go przygotowuję u mnie w domu. Jak szukałem niedawno nowych inspiracji kuchennych to wpadłem na przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-serem-feta/ który sprawił, że poznałem na nowo smak tej ryby. Jak dla mnie jest on bezkonkurencyjny.
OdpowiedzUsuń