niedziela, 1 lipca 2012

Tatar z łososia z dodatkiem zielonego pieprzu i truskawek

Bardzo pięknie prezentuje się jako przystawka, na spotkaniach towarzyskich. Smakuje bardzo ekscentrycznie z ostrymi i słodkimi nutami.

Składniki:
  • Filet z łososia 200 g,
  • Truskawki 250 g, 
  • Garść świeżej mięty,
  • Szczypta zielonego pieprzu,
  • Oliwa z oliwek,
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka, 
  • Limonka 1 szt,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:
  • Oczyszczony filet z łososia posiekać drobno i przyprawić solą, podduszonymi ziarnami pieprzu, sokiem limonki, odrobiną oliwy. Wymieszać i formować roladki.
  • Truskawki drobno posiekać, doprawić octem balsamicznym i posiekaną mięty. Wymieszać.
  • Na środku roladek, łyżeczką zrobić drobne wgłębienie i nakładać truskawki na wierzch tatara. 


5 komentarzy:

  1. aż ślinka cieknie na sam widok... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta przekąska spośród warsztatowych propozycji przypadła mi najmniej do gustu - raczej nie pokusiłabym się o odtworzenie jej w domu, zdecydowanie bardziej wolę zjeść oddzielnie łososia a oddzielnie truskawki, ale w celach poznawczych można było spróbować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety mi nie smakował :(
    ale zdjęcie tam mega zachęca, że jakbym nie wiedział jak smakuje to na pewno bym się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To chyba zależy od przyprawienia. Zawsze można dodać odrobinę sosu sojowego do tataru :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)