czwartek, 13 września 2012

Omlet z ricottą i borówkami

Najpiękniejszy i najbardziej doskonały obiad na świecie. Talerz został oblizany nawet przez Lunę, której naprawdę nie dało się odpędzić. Dzisiaj mam dla was kolejnych 5 faktów o mnie:

1.Moimi ulubionymi książkami są: Duma i Uprzedzenie, Ujęcia ze smakiem, Apetyt na Italię, Cień wiatru.
2.Nie oglądam telewizji, nawet nie mam jej podłączonej.
3.Denerwuje mnie brak kontroli nad swoim życiem a z racji młodego wieku, nie mam jej prawie nigdy. 
4.W planach mam emigrację, wcześniej lub później. Nie wiem dokładnie gdzie, tak aby być szczęśliwym i żeby czynsz nie wynosił większości dochodu. 
5.W czasie zimy prawie nie wychodzę z domu i cały czas choruję. Wychodzę tylko latem, to prawie jak miś, który hibernuje. 

Zapraszam na przepis.

Składniki:
  • jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru muscovado
  • 3 łyżki sera ricotta
  • garść borówek

Przygotwanie:
  • W miseczce wymieszać jajko, mąkę, cukier i mleko. Bardzo dokładnie, na gładką masę. 
  • Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju i wylać ciasto. Smażyć minutę z każdej strony i nałożyć na talerz. 
  • Podawać z serem ricotta, wymieszanym z borówkami.


4 komentarze:

  1. Jaki pyszny, złocisty omlet. :) Powiem Ci, że z ricottą i borówkami to jeden z moich ulubionych.
    Przy okazji - piątka za telewizję! A raczej jej brak.

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. omlet idealny ,pięknie ujęty , bardzo smaczny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nie oglądam telewizji.
    Wyemigruj do Danii, tu czynsz w porównaniu z dochodami jest całkiem przystępny (choć przy polskich wygląda przerażająco) ;)

    Piękny omlecik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)