piątek, 14 września 2012

Zapiekany Bakłażan

Miałam dzisiaj bardzo ciężki dzień, u mnie w mieście strasznie ciśnienie szaleje i czuję się jakby głowa miała mi zaraz pęknąć. Dlaczego tak? Nie mam pojęcia. Za to wczoraj przyszła do mnie cudowna paczka z Home Look, jestem naprawdę zadowolona z dodatków, są bardzo przydatne i urocze. Niedługo na blogu pojawi się więcej zdjęć, ale już dzisiaj udało mi się użyć paru rzeczy. Jak wam się podobają? 

Miałam straszny problem z przechowaniem potrawy, moja Luna jak szalona się na nią rzucała i próbowała wyjadać mięsko. Nie poznaję jej ostatnio, chyba przechodzi trudny okres dorastania. Dodam jeszcze, że zaprzyjaźniła się z naszym śmietnikiem i codziennie, jeżeli tylko ktoś zapomni go zamknąć, daje nura i łowi skarby. Śmierdzi potem jak mała śmieciarka, ma szczęście, że ją tak bardzo Kochamy.


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki sera ricotta 
  • szklanka piersi z indyka, drobno pokrojonej
  • 1/4 szklanki startego sera pecorino
  • łyżeczka bułki tartej
  • 1 jajko
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • odrobina mielonego cynamonu i imbiru

Przygotowanie:
  • Bakłażana przeciąć na pół i rozciąć miąższ w kratkę, ważne jest aby nie uszkodzić skórki. Nastawić piekarnik na 180 stopni, bakłażana natrzeć łyżką oliwy i posolić. Piec przez półgodziny w piekarniku.
  • Do miseczki dać drobno pokrojonego fileta z indyka, sery, pietruszkę, bułkę tartą, jajko oraz cynamon i imbir. Wymieszać bardzo dokładnie.
  • Z piekarnika wyjąć bakłażana, nie wyłączać sprzętu. Wydrążyć go, pestki wyrzucić a resztę dodać do miseczki. Dokładnie wymieszać i całość nałożyć do połówek. Piec przez następne pól godziny. 





6 komentarzy:

  1. Musiało byś pyszne, nie dziwię się, że kotka była tak zainteresowana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne to drugie zdjęcie, bardzo ładne kolory...pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. To drugie zdjęcie mnie zachwyca. :)
    Co do samej potrawy, nie jadłam jeszcze zapiekanego bakłażana, dziwne. Trzeba będzie któregoś razu to nadrobić. ;) Uwielbiam smak sera ropzuszczającego się na warzywach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś zapiekałam już bakłażana ale do Twojego to on się umywa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I rarely drop cοmmеntѕ, but i
    ԁid а feω ѕearсhing аnd wound up
    here "Zapiekany Bak�a�an". And I ԁo have 2 questionѕ for уou if уou
    dο not minԁ. Ӏѕ it only me оr ԁοеѕ it aρрeаr liκе some of these remarκs appear
    as іf thеy are wrіttеn by bгаіn dead individuals?
    :-P And, іf you are poѕting on adԁitionаl
    online sitеѕ, Ӏ'd like to keep up with anything fresh you have to post. Could you list of all of your shared pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

    my homepage: instant cash loans

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)