poniedziałek, 3 września 2012

Sekret Dobrej Zupy - Świat

zupaNiestety jest to już ostatnia część naszego cyklu. Na początku chciałabym bardzo podziękować wam, wszystkim czytelnikom. Mam nadzieję, że moje artykuły podobały się, może zaczepię się o nowy temat? Z poprzednich części dowiedzieliście się praktycznie wszystkich wiadomości na temat zup. Została ostatnia dawka przydatnej wiedzy. Mianowicie, czy wecie, jakie są Zupy Świata? Jeżeli nie, to zaraz postaram się wszystko opowiedzieć.

Zacznijmy od najciekawszych pozycji. Gazpacho, zupa wywodząca się z gorącej Hiszpanii, często podawana jest na zimno i nie wymaga gotowania. Po prostu kroimy warzywa i mieszamy z chlebem, octem i oliwą. Prawda, że proste? Bouillabaisse, zupa światowej sławy wywodząca się z Południowej Francji. Jest to zupa rybna, do jej przygotowania używamy różnych gatunków ryb i owoców morza, jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Natomiast Chińczycy mają w swojej kuchni, zupę podobną do Polskiego Rosołu. Jej smak całkowicie zmieniają egzotyczne przyprawy jak imbir, grzyby Mung czy pędy bambusa. Pamiętam zresztą, że jako dzieci zabrano nas do chińskiej restauracji i nie lada zagadką było odgadnięcie jak Chińczycy jedzą zupę pałeczkami. W sumie bardzo ciekawe pytanie, my zostaliśmy przy łyżkach.


Wybierzmy się teraz na Węgry, ten kraj słynie z dużej ilości mięsa i zup takich jak gulaszowa czy paprykowa. Ma być treściwie, prawie tak samo jak u naszych sąsiadów Rosjan. Zupy muszą być mięsne i idealne na zimę. Zagadkowe jest to, że słyną również, ze smakowitej zupy migdałowej.


W Korei jada się ciekawą zupę "Kimchi jjigae",jej głównym składnikiem są kiszone warzywa, jest wyjątkowo ostra i ma wiele różnych odmian. Włoska zupa Minestrone, zyskała popularność na cały świat, ale jest to po prostu zupa z sezonowych warzyw, podawana z różnymi dodatkami, takimi jak ryż, grzanki i drobny makaron.

U naszych Czeskich sąsiadów, bardzo popularne są takie zupy jak czosnkowa czy cebulowa. Tak jak w Polsce bardzo lubią podawać zupy w wydrążonym bochenku chleba, w ich wypadku zamiast żuru, jest to zupa podobna do gulaszu. W Anglii, znana jest zupa z ogonów wołowych, ma konsystencję zbliżoną do sosu, czyli tzn. oxtail soup.

Mam nadzieję, że choć trochę przybliżyłam wam pochodzenie zup, które tak naprawdę są nam w większości znane. Polska, była krajem bardzo różnorodnym, z bogatą historią i jak wiemy mieszaniną kultur, poprzez ciągłe zmiany geograficzne. Z tego powodu, wsiąkały do nas tradycje z innych krajów i mieszały się w codzienności.
Katarzyna Kania
Camomille Flavor

więcej na:
Polska Gotuje

6 komentarzy:

  1. smakiempisany.blogspot.com12.09.2012, 20:43

    o, zupki z różnych stron świata są super. Choć za chłodnikami typu gazpacho nie przepadam. Kuchnia Meksykańska posiada również ciekawe zupy. ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank уοu fοr the gоod writеup.
    It in fact waѕ а amusement aсcount it.
    Looκ advanced tо fаг аdԁеԁ agreеablе from you!
    Bу the way, how could we communicate?



    Mу weblοg chlamydia test

    OdpowiedzUsuń
  3. Wоnderful website yοu have here but I was wanting to know if
    you knеw of any foгums that cover thе sаmе toрicѕ talkеd about here?

    I'd really like to be a part of online community where I can get feedback from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

    Look into my homepage :: payday loans uk

    OdpowiedzUsuń
  4. Asking questions arе асtually pleаsant thing if уοu are nоt
    underѕtanding anything entirelу, but this article pгеsents
    fаstidious undеrstаndіng even.


    Look at my hοmеpagе; instant payday loans

    OdpowiedzUsuń
  5. I read this ρost cοmpletely concernіng the diffeгence of latest and previous technologies,
    it's amazing article.

    Feel free to visit my page :: instant cash loans

    OdpowiedzUsuń
  6. I cοmment ωhen I appгeciate a post on a sitе or if I have ѕomething to valuable to contribute to
    thе conversаtion. Usually it's caused by the sincerness displayed in the post I read. And after this article "Sekret Dobrej Zupy - Świat". I was excited enough to post a thought ;-) I actually do have a couple of questions for you if you usually do not mind. Is it just me or do some of these comments come across as if they are coming from brain dead visitors? :-P And, if you are writing on additional places, I'ԁ like to keep up
    with everything new уou have to post. Could you list all of уouг cοmmunal pаges likе youг twitter feеԁ, Fаceboοk page or linκedin pгofile?


    my site - short term loans

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)