Zapraszam
Składniki, 2 porcje:
- 150 g wołowiny
- 200 g makaronu (użyłam spaghetti)
- pół marchewki
- pół pora
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek wraz z cebulką
- seler
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu wocerster
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
- Makaron włożyć do gotującej się i osolonej wody, gotować przez 4 - 5 minut. Odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą. Przełożyć na sitko, dokładnie odsączyć.
- Rozgrzać wok i wlać pozostały olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, imbir, smażyć przez kolejne kilkanaście sekund. Dodać marchewkę, cebulkę, selera i smażyć przez 2 minuty.
- Dodać cukier, sos sojowy, sos wocerster, smażyć mieszając 1 minutę. Do woka włożyć makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec doprawić olejem sezamowym oraz dodatkowym sosem sojowym. Przełożyć do misek, posypać posiekanym szczypiorkiem i zaraz podawać.
Przepyszne danie :) Dawno nie sięgałam po inspiracje z kuchni azjatyckiej, ale chyba któregoś razu trzeba będzie wypróbować jakiś przepis. :) Może i ten.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Bardzo lubię tego typu dania z makaronem.
OdpowiedzUsuńwspaniałe smaki :) a podane jak ładnie!
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada. Uwielbiam takie szybkie, orientalne dania.
OdpowiedzUsuńPiękne, jesienne kolory...danie idealne na piękny, jesienny wieczór :)
OdpowiedzUsuńDawno nie zaglądałyśmy do Ciebie (zresztą nie tylko tutaj). Danie wygląda znakomicie, lubimy te smaki. Wystarczy chwycić pałeczki i zabawa gwarantowana :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, tak orientalnie :)
OdpowiedzUsuńHavіng reаd this І thought it waѕ гatheг еnlіghtening.
OdpowiedzUsuńI apprecіate уou finԁіng the time and еneгgy to
put this cοntеnt together. I once again fіnԁ myself ρersonally
ѕpеndіng a lot of time both reading and commеntіng.
But so what, іt ωas still wоrthωhile!
mу blog post; Same Day Payday Loans