Składniki:
- 500 g cebuli
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 50 ml białego wina
- listek laurowy
- ząbek czosnku
- łyżeczka przypraw prowansalskich
- litr bulionu
- ser kozi, pokrojony w kostkę.
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i na mieszance masła i oleju przysmażyć, tak około 40 minut. Musi być aromatyczna i słodka. Dodać czosnek, liść laurowy i przyprawę, w mojej jest nawet cząber.
- Następnie dodać bulion i zagotować, wyjąć listek laurowy i dokładnie zupę zmiksować blenderem.
- Podawać z serem kozim pokrojonym w kostkę.
to będzie zupa którą zrobię następnym razem! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie zupe cebulowa, szczegolnie w jesienne popoludnia :)) z grzankami najlepiej!
OdpowiedzUsuńto w sumie taka klasyka.. a ja cebulowej zupy nigdy nie jadłam wstyd się przyznać :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!