Dzisiaj nie mój przepis tylko gościnny, a mianowicie dzieło mojego taty. Bardzo chciał aby przepis pojawił się na blogu. Co prawda z powodu warunków zdjęcie nie jest idealne. Ale uwierzcie mi, przepis jest idealny. Podobno najlepiej podgryzać chlebkiem (mój tato wszystko tak je). Ale ma to swój urok.
Zapraszam
Składniki:
- 1 królik
- 2 cytryny
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 150ml wody
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 200ml śmietany
- sól
- pieprz
- cukier
- pół szklanki białego wina
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa na 8 części. Każdą część nacieramy solą i pieprzem. Cytryny myjemy, kroimy w plasterki i obkładamy nimi mięso. Tak przygotowany królik powinien poleżeć w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Cebulę obieramy i siekamy, następnie szklimy. Wyjmujemy królika z lodówki, zdejmujemy z niego cytryny i każde mięso oprószamy mąką. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy pozostałe masło i na dużym ogniu podsmażamy królika z każdej strony.
- Następnym krokiem jest zmniejszenie ognia pod garnkiem, dodanie zeszklonej cebuli z tłuszczem oraz oprószenie całości mąką. Smażymy danie przez 4 minuty cały czas mieszając.
- Dodajemy bulion i wino, ewentualnie wodę, według potrzeby. Gotujemy przez 50 minut i pod koniec doprawiamy.
- Podajemy z chlebem, warzywami i sosem.
Królik to chyba wymagające mięso.
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że wyszło krócho i smacznie.
łał. masz zdolnego tatę.
OdpowiedzUsuńja królika nigdy nie jadłam, ale moze kiedys ;)
no tak,ale kiedy dodac smietane?
OdpowiedzUsuń