Przygotowanie:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady
- 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
- 1/2 suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- starta skórka z pomarańczy, 2 łyżki soku z pomarańczy
- łyżka malibu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować bakalie i przyprawy.
- Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, cynamonem i startą skórką z pomarańczy.
- Do drugiej miski wbić jajko i roztrzepać rózgą na jednolitą masę z jogurtem, miodem, oliwą extra vergine oraz sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym.
- Połączyć łyżką obydwie mieszanki: suchą i mokrą na jednolitą masę. Następnie wymieszać z czekoladą, orzechami, żurawiną, wiórkami kokosowymi, smażoną skórkę pomarańczową.
- Masę nałożyć do papierowych papilotek ustawionych na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 - 18 minut. Babeczki będą upieczone, jeśli wetknięty w środek patyczek będzie suchy. Ale trzeba uważać, aby ich nie przesuszyć!
śmieszne :)
OdpowiedzUsuńsmakowite;) porwałabym jedną.
OdpowiedzUsuńJejku, jakie niezwykłe! :)
OdpowiedzUsuń