wtorek, 13 listopada 2012

Babeczki orkiszowe

W kocu trochę jesień zawitała na bloga, dzisiaj przygotowałam babeczki orkiszowe według przepisu Asi z Kwestia Smaku. Uważam, że ten przepis jest idealny a ja póki nie wyczuję nowego piekarnika nie mam ochoty na eksperymenty. Ale trzeba przyznać, że babeczki są bardzo dobre.

Przygotowanie:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Przyprawy:
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
  • 1/2 suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • starta skórka z pomarańczy, 2 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka malibu

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować bakalie i przyprawy.
  • Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, cynamonem i startą skórką z pomarańczy.
  • Do drugiej miski wbić jajko i roztrzepać rózgą na jednolitą masę z jogurtem, miodem, oliwą extra vergine oraz sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym.
  • Połączyć łyżką obydwie mieszanki: suchą i mokrą na jednolitą masę. Następnie wymieszać z czekoladą, orzechami, żurawiną, wiórkami kokosowymi, smażoną skórkę pomarańczową.
  • Masę nałożyć do papierowych papilotek ustawionych na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 - 18 minut. Babeczki będą upieczone, jeśli wetknięty w środek patyczek będzie suchy. Ale trzeba uważać, aby ich nie przesuszyć!

3 komentarze:

Dziękuję, za to że tu jesteś :)