piątek, 20 kwietnia 2012

Herbaciane pierożki

Herbaciane pierożki z farszem z ricotty i mango. Zapraszam na moje autorskie danie na konkurs organizowany przez Irving. Mam nadzieję, że będą wam smakować tak jak mi. Są naprawdę wyborne i warto je zrobić. Nigdy nie pomyślałabym, ze dania z herbatą mogą być takie dobre. Polecam!

Uwaga: W cieście na zdjęciu jest za mało mąki w trakcie musiałam trochę jeszcze dodać. Herbatę można zaparzyć na raz zwykła i owocową (najlepiej mango).

Składniki:

Sos:
  • mango
  • limonka
  • 2 łyżki cukru
  • pół kubka herbaty Irving- czarnej i owocowej (najlepiej z mango)

Farsz:
  • opakowanie sera ricotta
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka herbaty
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki herbaty
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:


  • Mango pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do rondelka. Wcisnąć limonkę i dodać cukier oraz herbatę. Zagotować, zmniejszyć ogniem i grzać przez 20 minut aż mango zmięknie i zrobi się syrop. Zmiksować i odstawić.

  • W miseczce połączyć ricottę z mascarpone i  herbatą. Dodać cynamon i cukier wanilinowy oraz wymieszać.
  • Do miksera wrzucić kolejno jajko, mąkę, herbatę i sól. Zmiksować na wysokich obrotach do wyrobienia ciasta.

  • Na stolnicy rozwałkować ciasto. Nie może być za grube, szklanką o średnicy 5cm wycinać krążki. Nakładać do nich pół łyżeczki farszu i zakrywać drugim krążkiem i lepić jak pierogi. 
  • Do garnka z wrzącą wodą po kolei wkładać pierogi, kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmować delikatnie na talerz. Polewać sosem.








Przepis bierze udział w akcji: Herbat Irving


8 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe, letnie pierożki.:) mam pytanie, jakiej rasy jest Twój kot? Jest po prostu prześliczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierożki pierożkami ale kociak pierwsza klasa, ja mam brytyjczyka :D - lilaka

    OdpowiedzUsuń
  3. spodobał mi się Twój blog bo i podoba mi się historia Twa, którą chcesz tu malować. :)

    sama od 11 roku życia zmagam się z zaburzeniami odżywiania, głównie z anoreksją.
    zakochuję się w jedzeniu na nowo, jednak wciąż walczę.
    Będzie mi miło, jeśli i do mnie zaglądniesz. :)
    Sama zaś z pewnością tu zaglądnę, a i do obserwowanych dodam. :)

    a teraz idę piec drożdżową plecionkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda na fajne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo pomysłowo zrobione :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Excellent write-up. I definitely appreciate
    this site. Stick with it! Payday Loans
    Feel free to surf my homepage - payday loans locations

    OdpowiedzUsuń
  7. Hello eveгyone, it's my first visit at this website, and post is genuinely fruitful in support of me, keep up posting these articles.

    Here is my web blog Best Online Payday Loans
    Here is my page : Payday Loans

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)