z ryżem, tymiankiem i kiełkami.
Składniki, 2 porcje:
- 250 g krewetek black tiger
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pietruszki
- szczypta soli
- 1/3 szklanki masła
- 3 gałązki tymianku
- szczypta kiełek
Sos :
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki ketchupu
- 1/4 łyżeczki cukru
- opcjonalnie *2 łyżki marynaty do mięs winnej (sos sojowy, wino, przyprawy)
Przygotowanie:
- Sos sojowy wymieszać w miseczce z octem, ketchupem, cukrem oraz opcjonalnie z marynatą.
- Ugotować ryż, odcedzić, Krewetki umyć (ja nie rozmrażam ich ponieważ są wtedy bardziej mięsiste, zostawiam tylko do rozpuszczenia lodu).
- Na patelni grillowej, rozpuścić masło i dodać pokrojone ząbki czosnku. Mieszać do zarumienia a następnie dodać krewetki. Smażyć do rozpuszczenia wody z krewetek a następnie dodać pietruszkę, tymianek i sól.
- Nałożyć do miseczki krewetki wraz z ryżem, kiełkami i tymiankiem. Polać sosem i napawać się niebiańskim smakiem.
Uwagi: Na zdjęciach nie będzie marynaty (zrobię dla niej osobny przepis) ponieważ w wielkim zaskoczeniu odkryłam ją w lodówce po poniedziałkowym pieczeniu mięsa przez moją mamę. Zdecydowałam, że idealnie nada się do mojej potrawy i o dziwo miałam rację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za to że tu jesteś :)