niedziela, 8 kwietnia 2012

Mini brownies z kremem waniliowym i truskawkami

Składniki, 12 małych babeczek:
 
Krem w wanilią:

  • 1 opakowanie- 125 g serka Philadelphia
  • 40 g masła, miękkiego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Ziarenka z laski wanilii
  • Kilka truskawek, pokrojonych w cieniutkie plasterki

  • 60g ciemniej gorzkiej czekolady
  • 60g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 35g zmielonych płatków migdałów
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Przygotować krem: mikserem utrzeć serek razem z miękkim masłem. Dodać cukier puder. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, na czas przygotowywania babeczek.


  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka lub małego garnka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić mieszając na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo masy.
  • Odstawić z ognia i lekko przestudzić. Dodać cukier, jajko, zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać na gładką i jednolitą masę.


  • Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut (suchy patyczek).
  • Babeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
  • Po ostudzeniu babeczki udekorować kremem. truskawki pokroić i położyć na kremie tuż  przed samym podaniem.



*Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku

1 komentarz:

  1. Upiekłam je wczoraj, niestety w sklepie nie było truskawek, więc zastąpiłam je gruszką, mimo to wszyscy zjedli je ze smakiem. Dziękuję za przepis, będę obserwować twój blog i realizować najciekawsze dla mnie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)