Składniki, 12 małych babeczek:
Krem w wanilią:
- 1 opakowanie- 125 g serka Philadelphia
- 40 g masła, miękkiego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Ziarenka z laski wanilii
- Kilka truskawek, pokrojonych w cieniutkie plasterki
- 60g ciemniej gorzkiej czekolady
- 60g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 35g zmielonych płatków migdałów
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Przygotować krem: mikserem utrzeć serek razem z miękkim masłem. Dodać cukier puder. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, na czas przygotowywania babeczek.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do suchego rondelka lub małego garnka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić mieszając na małym ogniu, starając się nie podgrzewać za bardzo masy.
- Odstawić z ognia i lekko przestudzić. Dodać cukier, jajko, zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać na gładką i jednolitą masę.
- Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut (suchy patyczek).
- Babeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Po ostudzeniu babeczki udekorować kremem. truskawki pokroić i położyć na kremie tuż przed samym podaniem.
*Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku
Upiekłam je wczoraj, niestety w sklepie nie było truskawek, więc zastąpiłam je gruszką, mimo to wszyscy zjedli je ze smakiem. Dziękuję za przepis, będę obserwować twój blog i realizować najciekawsze dla mnie przepisy :)
OdpowiedzUsuń