poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Szybka majówka! Szaszłyki.

Wraz z rodziną urządziliśmy balkonową majówkę. Niedługo mam zamiar co prawda jeszcze przygotować grillowanie w lesie ale no cóż zobaczymy. Dzisiaj również ogłoszę wyniki konkursu i rozdam nagrody. A teraz czas na wyżerkę!


Składniki:
  • łopatka wieprzowa,
  • oliwa z oliwek wymieszana z przyprawą chińską,
  • 7 pieczarek,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • 2 cebule,
  • sery:  2 mozzarella, 2 plasterki żółtego sera, 40g grana padano.



Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik do 180 stopni.


  • Mięso pokroić na małe kawałki,  pieczarki i cebulę posiekać. Kalafior i brokuł dokładnie umyć i oddzielić różyczki. 



  • Kalafiora wraz z brokułem poukładać w naczyniu żaroodpornym i zasypać serami. Piec przez 25 minut w piekarniku. 



  • Mięso namoczyć w oliwie z przyprawą i nabijać na patyczki do szaszłyków. Przekładać cebulę i pieczarkami. Podsmażyć na patelni i włożyć na 20 min do piekarnika.



3 komentarze:

  1. Wow. Wygląda super :) fajna alternatywa na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne, ale to ta sama kuchnia, w której serwowałaś mi kawę i pyszne kokosanki ?:))

    Paula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)