Składniki:
- pęczek bazylii czerwonej
- pół awokado
- listek sałaty
- plasterek szynki parmeńskiej
- połowa mozzarelli
- przyprawy do smaku
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
- Awokado obrać ze skórki i pokroić na cieniutki paseczki. Bazylię i sałatę umyć oraz położyć na talerz. Dodać szynkę parmeńską.
- Mozzarelle przekroić na pół i zgnieść widelcem.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać po potrawie.
niby prosta, ale nie banalna. Na pewno fajny efekt połączenia bazylii, awokado, i surowej ilość dodatków ziołowych.. bomba :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie
Szana ;)
www.gastronomygo.blogspot.com
oh, awokado! kupiłam pierwszy raz w tym tygodniu i już się zrobiło baardzo dojrzałe. Mam zamiar je wypróbować, planowałam taką pastę-masło kanapkowe, masz może na to jakiś ciekawy, sprawdzony pomysł? :)
OdpowiedzUsuńsłyszałam jeszcze, że można doń dodać czosnek... :D hmm, mam nadzieję, że do jutra to awokado ''dożyje'', bo nie chce mi się dziś z nim kombinować.. dam znać, co mi wyszło! :D
OdpowiedzUsuń