wtorek, 22 maja 2012

Ser halloumi i oscypek

Ostatnio mam bardzo dużą ochotę na halloumi, jest to chyba mój ulubiony ser do grillowania i smakuje naprawdę dobrze. Najczęściej podaje się go z żurawiną co sama stosuję. Halloumi jest bardzo specyficzny, kiedy go jesz "skrzypi" na zębach, naprawdę jest to intrygujące. Sam ser pochodzi z Cypru i od niedawna jest już dostępny w Polsce. Jest dosyć słony oraz jest mieszanką różnych typów mleka. Z wyglądu trochę podobny do sera mozzarella, ale w smaku całkiem inny. Nie jest tak słodki i do jedzenia na surowo, moim zdaniem niezbyt się nadaje. Pierwszy raz o nim usłyszałam w programie Nigelli już parę lat temu. Tak bardzo się  nim zachwyciłam, że koniecznie musiałam spróbować i po pewnym czasie pojawił się w Almie. Jego smak był dokładnie taki jaki sobie wyobrażałam, jest to mój ulubiony ser. Może dlatego, że tak długo go szukałam. Na pewno warto o choć raz spróbować i zachwycić się jego strukturą. Połączyłam go z oscypkiem bo razem smakują po prostu wybornie i talerzyk bardzo szybko znika.

Składniki:
  • ćwiartka sera halloumi 
  • ćwiartka oscypka
  • 2 łyżeczki żurawiny 

Przygotowanie:
  •  Sery pokroić na grubsze plasterki, nie trzeba używać tłuszczu do smażenia.
  • Na gorącą patelnię, położyć sery i smażyć po 2 minuty z każdej strony, do zbrązowienia. Podawać z żurawiną. 





3 komentarze:

  1. Oscypek w Strzegomiu ?:PP
    To danie jest dla mnie obce. ponieważ nie lubię oscypków, ale muszę Ci powiedzieć, że odwiedziłam dziś najcudowniejszą piekarnię na świecie :))

    Buziaki, Paula =*

    OdpowiedzUsuń
  2. Właściwie każde sery lubię :) Taki grillowany oscypek oraz halloumi również :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... Właśnie ten smak totalnie kojarzy mi się z corocznym pobycie w górach... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)