czwartek, 21 czerwca 2012

Zupa botwinkowa

Muszę przyznać, że szalenie mi smakowała i zjadłam dwa talerze tej pysznej zupy! Jest delikatna w smaku ale dzięki fecie nabiera słonego posmaku. Polecam.

Składniki:
  • 1/2 kg botwinki z liśćmi i buraczkami,
  • włoszczyzna: 1 marchewka, kawałek selera, cebula, 1 ząbek czosnku, 
  • 2 litry wody,
  • świeży koperek,
  • łyżka masła,
  • łyżka oliwy.
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny,
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%,
  • łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 200g sera feta.

Przygotowanie:
  •  Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z włoszczyzny obrać i opłukać, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól i pieprz do smaku. Wyjąć warzywa z wywaru, dodać do niego listki z kilkunastu gałązek tymianku, 2 łyżki posiekanego koperku, masło i oliwę. Zmniejszyć ogień do umiarkowanego i włożyć posiekaną botwinkę. Gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3 - 4 minuty.
  •  Śmietankę wymieszać z mąką i dwiema łyżkami zimnej wody, następnie stopniowo wlewać kilka łyżek zupy. Powoli wlewać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i 1/2 łyżeczki soku z cytryny.
  • Podawać z dużą ilością sera feta i jogurtem greckim. 





Rozpieszczona Luna uwielbia chodzić po stole.

2 komentarze:

  1. ooo, botwinkowa, niby tradycyjna, ale...z fetą ;>
    tak bardzo wielbię ten ser, że gdyby tylko chciało mi się gotować zupy, to z pewnością też zjadłabym dwa talerze <3

    ojeeej, kotkowi też smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz spotkałam się z botwinkową z dodatkiem fety! faktycznie to może być udane połączenie... troche bardziej słone, trochę cięższe i pomyśleć że tak dawno nie jadłam tej zupy...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)