Składniki:
- Jabłko twarde 1 szt
- Buraczki w słoiku 150 g
- ser bryndza 120 g
- 2 łyżki masła
- Cynamon
- Pieprz czarny
- Czerwone wino 1 łyżka
Sos:
- Musztarda Dijon 1 łyżka
- Cytrynowy ocet z białego wina 1 łyżka
- Zioła prowansalskie szczypta
- Oliwa 1 Łyżka
Przygotowanie:
- Wydrążyć jabłko pozbawiając go gniazda nasiennego, pokroić poziomo plastry o grubości ok. 3mm. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, zarumienić i ułożyć jabłka, które dobrze jeszcze przyprószyć cynamonem. Smażyć po jednej minucie z każdej strony uważając, aby jabłka się nie rozpadły.
- Buraczki doprawić oliwą, solą, ziołami prowansalskimi i zapiec w papierze. Wystudzić, pokroić w plastry lub zostawić w całości i skarmelizować z dodatkiem czerwonego wina.
- Składniki na sos wymieszać ze sobą, całość podawać z serem bryndza, najlepiej z listkami bazylii.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować.
Piękne połączenie! Ja ostatnio mam słabość do buraczków.
OdpowiedzUsuńoryginalne połączenie, pięknie podane. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzalenie eleganckie!
OdpowiedzUsuń