wtorek, 24 lipca 2012

Risotto z grzybami

Dzisiaj wraz z kuzynką postanowiłyśmy wykorzystać grzybki, które uzbierały się w mojej lodówce. W szafce odnalazł się nawet ryż jaśminowy, smaku dodał też alkohol, który trzymałyśmy w dłoniach. 

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół cebuli 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2/3 szklanki ryżu jaśminowego
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki białego wina
  • sól i pieprz
  • 300 g prawdziwków
  • 300 g kurek
  • łyżka śmietany
  • szczypta pietruszki 
 Przygotowanie:
  • Umyć i pokroić grzyby, poszatkować cebulę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ryż i 1/4 szklanki wody (wedle potrzeby dodawać więcej wody). Dusić chwilę pod przykryciem i potem dodać wino wraz z grzybkami. Doprawić i znów dusić pod przykryciem, pod koniec dodać pietruszkę i odrobinę śmietany. 




I dzisiejsza Luna :)


4 komentarze:

  1. jadłam risotto z borowikami i było obłędne w smaku...

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię risotto :) to jest pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tomasz Mazerant02.08.2012, 16:32

    Bardzo lubię risotto, zwłaszcza z grzybami :) Chociaż ryż jaśminowy nie bardzo się do niego nadaje. Kiedyś sam robiłem risotto ze zwykłego ryżu, ale po spróbowaniu arborio zakochałem się w tej kremowej konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)