Składniki:
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- pół cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki ryżu jaśminowego
- pół szklanki wody
- pół szklanki białego wina
- sól i pieprz
- 300 g prawdziwków
- 300 g kurek
- łyżka śmietany
- szczypta pietruszki
Przygotowanie:
- Umyć i pokroić grzyby, poszatkować cebulę i czosnek.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać ryż i 1/4 szklanki wody (wedle potrzeby dodawać więcej wody). Dusić chwilę pod przykryciem i potem dodać wino wraz z grzybkami. Doprawić i znów dusić pod przykryciem, pod koniec dodać pietruszkę i odrobinę śmietany.
I dzisiejsza Luna :)
jadłam risotto z borowikami i było obłędne w smaku...
OdpowiedzUsuńlubię risotto :) to jest pięknie podane!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię risotto, zwłaszcza z grzybami :) Chociaż ryż jaśminowy nie bardzo się do niego nadaje. Kiedyś sam robiłem risotto ze zwykłego ryżu, ale po spróbowaniu arborio zakochałem się w tej kremowej konsystencji :)
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne
OdpowiedzUsuń