piątek, 24 sierpnia 2012

Sałatka z figami i kozim serem

Dzisiaj chciałabym poruszyć pewny temat. Zapewne wielu z was wie, że jestem chora na zaburzenia odżywiania. Często zdarza się, że osoby wysyłają do mnie wiadomości o poradę w związku z moim powiedzmy "wyzdrowieniem". Pragnę zaznaczyć pewną rzecz, która moim zdaniem była kluczowa w tym wszystkim. 

Moi rodzice dowiedzieli się o chorobie, wspierają mnie i dostarczyli mi każdej potrzebnej pomocy. Oczywiście czynników jest wiele, ale zdaję sobie sprawę, że bez pomocy lekarzy i wsparcia byłabym wciąż chora. Walka jest w tym wszystkim bardzo ważna ale naprawdę bez leczenia niewiele można zrobić, ponieważ osoby chore same siebie nie kontrolują. Ja osobiście mam zastęp lekarzy od terapeutów po gastrologów i zapewne długo się to nie zmieni. 


Wracając do kuchni. Przygotowałam dzisiaj sałatkę ze świeżych ziół z kozim serem i figami, maczanymi w miodzie. Sałatkę polałam oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 

Może wspomnę jeszcze trochę o figach. Otóż występują w dwóch odmianach czarnej i zielonej. Czarne nadają się do jedzenia na surowo a zielone najlepiej podpiec przed spożyciem. Figi są podobno pierwszymi owocami, które człowiek nauczył się suszyć i przechowywać. Mają sporo witamin, są źródłem wapnia i beta karotenu. Ich największym eksporterem jest Turcja, a najlepsze zbiory osiągane są między sierpniem a październikiem.

Zapraszam!

Składniki:
  • garść ziół (bazylia, szałwia, oregano)
  • 2 łyżki sera koziego
  • 2 czarne figi
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ewentualnie sól i pieprz
 
Przygotowanie:
  • Zioła umyć, osuszyć ręcznikiem i rozłożyć na talerzu. Figi pokroić w plasterki, zamoczyć w miodzie i również dać na talerz, pokruszyć ser kozi i warto obsypać nim sałatkę. Wszystko polać oliwa i sokiem z cytryny.






8 komentarzy:

  1. Ale piękne figii jejku :) Ciekawi Mnie zestawienie ich z kozim serem..Przepis do wypróbowania, tym bardziej, że nie za bardzo lubię przetwory z koziego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzia Mentel24.08.2012, 23:30

    wiem, pewnie to dziwne, ale koziego sera nigdy nie jadlam :D ciekawa jestem jego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamarzyły mi się figi, mam nadzieję że dostane je gdzieś u siebie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Katarzyna Kania25.08.2012, 10:07

    Warto :) Ja dostałam je w makro, po 1zł za sztukę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne zdjęcia :) A i danie samo w sobie bardzo ciekawe. Lubię kozi ser ze słodkimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie ją ujęłaś!! Zjadłam oczami, bez pytania i oblizałam talerzyk, bo nikt nie patrzył!

    OdpowiedzUsuń
  7. burczymiwbrzuchu .25.08.2012, 20:07

    Kozi ser, figi i miód to jest po prostu boskie trio :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcie i cudowne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)