Zapraszam
Składniki, 6 porcji:
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- oliwa
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g czerwonej fasoli
- 400 g kukurydzy
- 800 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)
- 500 g mielonego mięsa
- pęczek ziół (rozmaryn i tymianek)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 400 g ryżu
Przygotowanie:
- Najpierw obieramy i siekamy drobno cebulę, czosnek i seler. Z papryki usuwamy nasiona i również bardzo drobno siekamy. Stawiamy na ogień dużą patelnię lub garnek i smażymy w nim warzywa. Dodajemy chilli, kmin i cynamon ze sporą szczyptą soli i pieprzu. Smażymy warzywa ok. 7 minut, aż zmiękną. Dodajemy kukurydzę, fasolę i pomidory, a na końcu mięso. Wlewamy szklankę wody, potem ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy zioła i gotujemy przez godzinę, pod przykryciem, często mieszając.
- Danie podajemy z ryżem, ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.
smakowitości ;) i fajnie jak facet coś ugotuje ;) ja też lubię jak mój Połówek zagląda do kuchni ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)
uwielbiam chili con carne! fantastyczny smak! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńtakie chilli chetnie bym zjadła nie tylko z rąk mężczyzny.
OdpowiedzUsuńLubię to danie. Doskonale syci i rozgrzewa. Poza tym, ja uwielbiam ostre. :)
OdpowiedzUsuń