Na początku zadawałam tysiące pytań, jak postawić słoik, w jakiej temperaturze, przez ile, słoik ma być ciepły czy zimny. Oj było tego bardzo dużo, ale uważam, że pytania prowadzą tylko do lepszych wyników. Konfitura wyszła trochę słodka, ale i bardzo dobra. Szykuję się na kolejną porcję słoików! To świetna zabawa, tylko szkoda, że nie mam zmywarki. Sprzątania potrafi być naprawdę dużo, a ja się szczerze przyznaję nie jestem w tym dobra, niestety. Ale nikt nie powiedział, że będzie prosto, w jakiejkolwiek dziecinie życia.
A teraz zapraszam na moje cudowne konfitury! Co o nich myślicie?
Składniki:
- 1 kg malin
- 2 szklanki cukru
- pół laski wanilii
Przygotowanie:
- Na patelnię wyłożyć maliny i zasypać je cukrem oraz połową laski wanilii. Zostawić na godzinę, następnie zacząć podgrzewać na małym ogniu, przez kolejną. Ważne jest aby często je mieszać.
- Z malin to już wszystko teraz wekowanie, 15 minut przed końcem smażenia malin, nastawiamy piekarnik na 100 stopni, szybko się nagrzeje i wsadzamy do niego słoiki na 10 minut. Pozostałe części słoika (wieczka, silikonowe nakrętki) parzymy we wrzątku.
- Do gorącego jeszcze słoika, nakładamy konfiturę z malin, zamykamy szczelnie i wieczkiem do góry kładziemy na ręcznik, do ostygnięcia.
Rajskie słoiczki! :]
OdpowiedzUsuńMusi być pyyyszna! chcialam dodac gwiazdki ale cos mi chyba nie wyszlo, przepraszam z góry
OdpowiedzUsuńNic się kompletnie nie stało i dziękuję za komentarz :)
OdpowiedzUsuńkonfitura wygląda cudownie ;) ja takiej z malin nie robiłam ani nie jadłam nigdy. Zawsze w domu przerobione śliwki, truskawki, wisnie, jeżyny, jagody...a o malinach nikt nie pomyślał. ;) no cóż...trzeba będzie nadrobić. Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
OdpowiedzUsuńCudna konfitura, zabiorę się za nią w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę, żeby samej zrobić :)
OdpowiedzUsuńAleż cudnie tu wygląda. :) I słoiczek, i zawartość. Tęsknię za malinowymi krzaczkami, które miałam w ogrodzie...
OdpowiedzUsuńwww.relishmeals.blogspot.com
pysznie! właśnie robię maliny :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńfazadelta.blogspot.com