wtorek, 23 października 2012

Jabłka w Karmelu

Halloween się zbliża i w związku z tym mam dla was pierwszą propozycję związaną z tym osobliwym świętem. Krwistoczerwone, słodkie jabłka w Karmelu. Na co dzień nie polecam się nimi za często zajadać, są bardzo kaloryczne, ale na święto! Dlaczego nie! Przepis mnie wyjątkowo zaskoczył, dodatkowo ostatnio w Polsce słońce zachodzi coraz szybciej, nie jest to dobra pora do fotografii. Muszę chyba zmienić mój tradycyjny cykl popołudniowych zdjęć. Polecam również zakupienie termometru do przyrządzenia słodkości, związanych z temperaturą, to bardzo ważne. Ja termometr kupiłam w pobliskim chemicznym, więc nie było problemu z dostaniem go.

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 130g mleka skondensowanego, słodzonego
  • szczypta soli
  • łyżeczka czerwonego barwnika
  • 5 jabłek
  • 5 patyczków

Przygotowanie:
  • W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, miód, mleczko i sól. Mieszać dokładnie, aż zrobi się gładka masa, dodać barwnik, wymieszać i włożyć termometr, kiedy temperatura dojdzie do 110 stopni, należy niezwłocznie schłodzić ja do 90. Dokładnie wymieszać i umyte jabłka (ja swoje kupiłam na targu, więc nie były pryskane i woskowane) z ponabijanymi patyczkami zamoczyć dokładnie w masie. Wyciągnąć i odłożyć na folię, postąpić tak z każdymi po kolei. 







6 komentarzy:

  1. cudnie Ci wyszły, chciałabym spróbować ale trochę się boje, że połamałabym sobie zęby :) nie wychodzą bardzo twarde?

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! osobiście za jabłuszkami nie przepadam, ale takie swego czasu widziałam na pewnym zdjęciu z Paryża i się w nich zakochałam! Twoje wyglądają identycznie :) Dziś ukróciłam swoja listę przepisów do zrobienia, a tu znowu muszę te cuda!

    OdpowiedzUsuń
  3. jako dodatkowy element kompozycji zdjęć idealne... też dopiszemy do listy...

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę że nawet liście maj! Świetne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)