wtorek, 4 grudnia 2012

Kurczak ze śliwką

Miałam przyjemność, dzięki Polska Gotuje, przetestować nowe przyprawy Kamis. Pomysł bardzo ciekawy, 4 opakowania, z gotowymi przepisami i przyprawami do nich. Jeżeli jesteśmy zabiegani i nie mamy pomysłu na obiad jest to naprawdę kusząca alternatywa. Jednakże, jestem zwolenniczką prawdziwych świeżych ziół, które dodają pełnego smaku. Przepisy na opakowaniach są ciekawe, przygotowane na 4 porcje. Ja wybrałam do testowania "Kurczak ze śliwką owijany boczkiem". W zestawie znajdował się czosnek, słodka papryka rozmaryn, kolendra i tymianek. Wszystkie są pakowane w przyjemne plastikowe kubeczki, aczkolwiek jednorazowe. Nie da się ich zamknąć. Ich cena sklepowa wynosi 5 zł, jest to trochę dużo z porównaniem do tradycyjnych przypraw. 

Podsumowując, uważam, że jest to ciekawa alternatywa, gdy się spieszymy lub nie mamy pomysłu na posiłek. Przyrządzimy pyszne i ciekawe danie, bez żadnych problemów. Cieszę się, że jest taka alternatywa na rynku. 
 
Składniki:
  • 4 filety z kurczaka
  • 14 suszonych śliwek
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis - Kurczak ze Śliwką
  • roszponka (100 g)
  • pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 ml białego wina
 Przygotowanie:
  • Wzdłuż każdego filetu zrób kieszeń. W każdą kieszeń wsyp po szczypcie czosnku i włóż 4 śliwki. Filety posyp papryką, tymiankiem, a następnie każdy przebij wykałaczkami.
  • Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz wino. Przykryj i duś 15 minut. Posól do smaku. 
  • Podawaj z sałatką z roszponki i pomidorkami polanymi oliwą. 








7 komentarzy:

Dziękuję, za to że tu jesteś :)