Uwagi: Ser kozi długo dojrzewający najlepiej dostać w biedronce, jest naprawdę dobrej jakości i smaczny. Czerwoną cebulę można zeszklić na patelni i dodać jako dodatek. Ja takie zupy robię w urządzeniu thermomix (który nawet gotuje), aczkolwiek normalnie wystarczy po prostu pod koniec blenderem zmielić zupę.
Składniki:
- 1l wody
- 3 cebule i jedna czerwona
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka mąki
- ponad pół kubka sera koziego
- łyżka mąki
- kawałek papryczki chilli
- 2 kostki rosołowe
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz wody, umieścić w urządzeniu. Zmielić na wysokich obrotach przez 30s, następnie zalać wodą do 1l. Gotować przez 10 min.
- Do miseczki nałożyć 3 plasterki sera koziego i zalać gorącą zupą. Można dodać do smaku świeżą bazylię.
cudowny kot! nie mogłam się oprzeć żeby nie skometnowac:D
OdpowiedzUsuńpopieram. Leonard jest moim faworytem!
Usuńmm. zupa cebulowa kojarzy mi się z zimą - po nartach często chodziliśmy właśnie na nią! jeszcze z grzaneczkami! pyyychota. fajny pomysł z tym serkiem kozim! :)
OdpowiedzUsuńPomysł na zupę fajny, ale najfajniejszy kociamber w tle ;]
OdpowiedzUsuń