wtorek, 17 kwietnia 2012

Zupa cebulowa

Dzisiaj wraz z dużą pomocą postanowiłam zrobić zupę cebulową. Mój mężczyzna twierdzi, że jest to idealna zupa na ciężkie, mroźne poranki, wspaniale rozgrzewa i dodaje nam sił. Choć nie jestem fanką cebuli muszę przyznać, że zupa była kremowa i delikatna, bardzo mi smakowała. Leon nawet wydawał się wyjątkowo zainteresowany.

Uwagi: Ser kozi długo dojrzewający najlepiej dostać w biedronce, jest naprawdę dobrej jakości i smaczny. Czerwoną cebulę można zeszklić na patelni i dodać jako dodatek. Ja takie zupy robię w urządzeniu thermomix (który nawet gotuje), aczkolwiek normalnie wystarczy po prostu pod koniec blenderem zmielić zupę.




Składniki:
  • 1l wody
  • 3 cebule i jedna czerwona
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • ponad pół kubka sera koziego 
  • łyżka mąki
  • kawałek papryczki chilli
  • 2 kostki rosołowe 



Przygotowanie:



  • Wszystkie składniki, oprócz wody, umieścić w urządzeniu. Zmielić na wysokich obrotach przez 30s, następnie zalać wodą do 1l. Gotować przez 10 min. 
  • Do miseczki nałożyć 3 plasterki sera koziego i zalać gorącą zupą. Można dodać do smaku świeżą bazylię.



4 komentarze:

  1. cudowny kot! nie mogłam się oprzeć żeby nie skometnowac:D

    OdpowiedzUsuń
  2. mm. zupa cebulowa kojarzy mi się z zimą - po nartach często chodziliśmy właśnie na nią! jeszcze z grzaneczkami! pyyychota. fajny pomysł z tym serkiem kozim! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł na zupę fajny, ale najfajniejszy kociamber w tle ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)