Składniki:
- 100 g ciemnej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- 250 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 g orzechów laskowych
- 150 g mąki żytniej razowej
- szczypta soli morskiej
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżki cydru
- 250g truskawek
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia i dodać cukier, energicznie mieszać.
- Orzechy posiekać i przyprażyć na suchej patelni. Ostudzić i dodać do miski z kakao, solą i mąką.
- Do masy z czekolady dodawać jajka, po każdym dobrze wymieszać. Masa powinna się zrobić gęsta i aksamitna, dodać mąkę z orzechami i mieszać przez minutę.
- Ciasto wylać na blaszkę, można zetrzeć czekoladę na wierzch i piec w piekarniku przez 20 minut, nie musi być suche. Po wyciągnięciu polać cydrem np z truskawkami.
- Dekorować świeżymi pokrojonymi truskawkami.
chetnie bym zjadla - moge ukrasc kawaleczek ? :)
OdpowiedzUsuńciemna czekolada i słodkie truskawki.. lubię.
OdpowiedzUsuńOja, oja, super ciasto i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńNiestety czekolady jeść nie mogę więc nie spróbuję :(
Mam za to pytanie, gdzie dostałaś cydr? Od dawna go poszukuję i nie mogę nigdzie znaleźć.
Ja cydr kupuję w Ikea;)
UsuńPolecam poszukać tutaj: http://krainacydru.pl/gdziecydr.php Ja tak znalazłam:)
UsuńCydr robi się coraz popularniejszy w Polsce, więc coraz mniejszy problem jest z jego kupieniem.
Wygląda wspaniale i kusi na całego;)
OdpowiedzUsuńTruskawki i czekolada to idealna para ;)
OdpowiedzUsuńznakomite! cudowne smaki
OdpowiedzUsuń