środa, 20 czerwca 2012

Bryndza z karmelizowanym jabłkiem i buraczkami

Prezentuję wam mój ulubiony przepis z warsztatów. Bardzo lubię takie smaki i świetnie się dopełniają.

Składniki:
  • Jabłko twarde 1 szt
  • Buraczki w słoiku 150 g
  • ser bryndza 120 g
  • 2 łyżki masła
  • Cynamon
  • Pieprz czarny
  • Czerwone wino 1 łyżka
Sos:
  • Musztarda Dijon 1 łyżka
  • Cytrynowy ocet z białego wina 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie szczypta
  • Oliwa 1 Łyżka

Przygotowanie:
  • Wydrążyć jabłko pozbawiając go gniazda nasiennego, pokroić poziomo plastry o grubości ok. 3mm. Na patelni roztopić masło, dodać cukier, zarumienić i ułożyć jabłka, które dobrze jeszcze przyprószyć cynamonem. Smażyć po jednej minucie z każdej strony uważając, aby jabłka się nie rozpadły.
  • Buraczki doprawić oliwą, solą, ziołami prowansalskimi i zapiec w papierze. Wystudzić, pokroić w plastry lub zostawić w całości i skarmelizować z dodatkiem czerwonego wina.
  • Składniki na sos wymieszać ze sobą, całość podawać z serem bryndza, najlepiej z listkami bazylii.







4 komentarze:

Dziękuję, za to że tu jesteś :)