czwartek, 7 czerwca 2012

Muffiny angielskie z kozim serem i sosem

Ciasto drożdżowe (wystarczy wymieszać składniki), należy przygotować wieczorem, na noc wstawić do lodówki, a rano usmażyć muffiny. Smaży się je w metalowych obręczach, które układa się na patelni, a w ich środek wlewa porcję ciasta. Pod wpływem ciepła z patelni (mały ogień) ciasto rośnie i ładnie się rumieni. Najlepiej smażyć placki na wysokość około 2 cm o średnicy 7 cm. Można je też piec w piekarniku (180 stopni, przez około 15 - 20 minut) w formie na muffiny, wgłębienia smarujemy olejem lub masłem i napełniamy ciastem. Wówczas otrzymamy małe drożdżowe bułeczki.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych instant 
  • 1/4 łyżeczki sosy oczyszczonej plus 3 łyżki ciepłej wody
  • mąka kukurydziana do posypania
  • kilka metalowych obręczy
oraz 
  • śmietana 18%
  • szpinak
  • konfitura z dyni i żurawiny
  • ser kozi

Przygotowanie:
  •  Wymieszać mleko z miodem, dodać olej. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, wymieszać. Do mąki wlać mleko z miodem i mieszać składniki łyżką aż połączą się ze sobą (około 1 minuta). Przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni. Ciasto w tym czasie urośnie.
  •  W dniu pieczenia... wyjąć ciasto z lodówki. Wymieszać sodę z ciepłą wodą i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na około 10 minut (ciasto ponownie zacznie rosnąć). Rozgrzać patelnię lub płytę grilla. Posmarować patelnię i środek obręczy olejem, następnie wysypać obręcze od wewnątrz mąką kukurydzianą. Patelnię wyłożyć jak największą liczbą obręczy, w środku obręczy oprószyć patelnię mąką kukurydzianą.
  •  Zmniejszyć ogień do minimum. Miarkę o pojemności 1/3 szklanki wysmarować olejem i nabrać ciasta. Napełnić nim pierwszą obręcz, podobnie postąpić z resztą obręczy (ciasto można też nakładać łyżką). Posmarowanie miarki lub łyżki olejem zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Obręcze mają być wypełnione mniej więcej do około 2/3 objętości, gdyż ciasto będzie jeszcze rosło podczas smażenia.
  •  Wierzch oprószyć mąką kukurydzianą. Smażyć przez minimum 12 minut na małym ogniu, aż ciasto urośnie, spód będzie zrumieniony i chrupiący. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 12 minut. Jeśli smażenie zajmie mniej niż 12 minut z każdej strony, oznacza to, że patelnia jest za bardzo rozgrzana.
  • Po 2 minutach wyciągnąć z obręczy. Ser kozi na tej samej patelni delikatnie przysmażyć, w garnuszku ugotować osolony szpinak. Szpinak wymieszać z łyżeczką śmietany, podobnie można postąpić z konfiturą. Idealnie nadaje się na śniadanie z jajkiem sadzonym.






3 komentarze:

  1. wyglądają pięknie, ale jestem po prostu anty na ser kozi :P
    pozdrawiam,
    Szana :)
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne muffiny, uwielbiam je :) A tutaj jeszcze z takimi pysznymi dodatkami, super na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za to że tu jesteś :)