sobota, 2 czerwca 2012

Szparagi z jajkiem na miękko

Uwielbiam takie lekkie dania, jedne z przyjemniejszych. Do tego sos, który powstaje bo rozlania jajka jest moim ulubionym. Może dlatego, że praktycznie sam się robi? Na pewno polecam bardzo ja spokojny wieczór.



Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 4 jajka na miękko,
  • parmezan,
  • sól,
  • garść liści rukoli.








Przygotowanie:
  • Szparagi umyć, odkroić 2cm dolnej części i oskrobać. Związać bandażem i postawić pionowo w garnku w gotującej się, posolonej wodzie. Gotować 15 min. 
  • Jajka umyć i wrzucić do lekko wrzącej wodzie. Gotować 4.5 minuty.
  • Rukolę również umyć i położyć na spód talerza, dodać szparagi i starty parmezan. Jajka obrać i delikatnie położyć na środku następnie przekroić łyżeczką, posolić. 







1 komentarz:

Dziękuję, za to że tu jesteś :)