Zapraszam
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 młode szczypiorki wraz z cebulką pokrojone w plasterki
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- sok z 1 limonki
- 70 ml płynnej śmietanki 12%
Uwagi: Ja przyrządziłam porcje dwukrotnie mniejszą (na 2 osoby) ale dodałam śmietankę szefa kuchni. Przez co mój chłodnik jest bardziej białawy.
Składniki:
- Rozgrzać oliwę w rondelku i poddusić szczypiorek wraz z cebulką przez 5 minut, aż się zeszkli, ale nie zarumieni. Dodać bulion, zagotować i doprawić ewentualnie delikatnie solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Ostudzić. Do blendera włożyć obrane awokado pokrojone w kawałki, sok z limonki i ostudzony bulion. Zmiksować na jednolitą masę, pod koniec dodać śmietankę. Schładzać w lodówce pod przykryciem, minimum przez 1 godzinę.
Ja chłodnik jem tylko tradycyjny, a awokado wciąż nie wypróbowane, ale... wygląda ciekawie. ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam chłodnik z avocado i ogórka zielonego, dla mnie też to nie był trafiony wybór;)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy, zachęca mnie to, że piszesz, że idealny, chociaż trochę się boję bo dla mnie to kompletna nowość, ale myślę, że wypróbuję:))
OdpowiedzUsuńAwokado pod każdą postacią jest rewelacyjne. Twój chłodnik prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie :-) pozdrawiamy cieplutko
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy blog. Super, ze walkę z chorobą zamieniłaś na kulinarną pasję ;) Podziwiam. A chłodnik prezentuje się perfekcyjnie. ;)
OdpowiedzUsuń